Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία που αποτελεί τον βασικό βραχίονα υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μιλά για τις προκλήσεις, αλλά και τα έργα που έρχονται με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η … αφύπνιση της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είχε αδρανοποιηθεί, ήταν το μεγάλο στοίχημα του διευθύνοντος συμβούλου, Σταύρου Ασθενίδη, που βρέθηκε στο τιμόνι της το καλοκαίρι του 2019. «Ηταν πρόκληση τόσο για εμένα όσο και για τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, να ξυπνήσουμε το σύστημα της ΚτΠ που είχε υποστεί μια καθίζηση λόγω αφενός της πολυετούς κρίσης στη διάρκεια της οποίας δεν γίνονταν έργα και αφετέρου συγκεκριμένων κυβερνητικών πολιτικών που δεν έδωσαν έμφαση στα ψηφιακά», αναφέρει χαρακτηριστικά στο «business stories», περιγράφοντας την κατάσταση της εταιρείας από την πρώτη μέρα λειτουργίας της έως σήμερα.
«Η ΚτΠ κλείνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Σκοπός της ίδρυσής της ήταν να τρέχει όλα τα έργα πληροφορικής για το Δημόσιο. Μεγαλεπήβολο σχέδιο για τότε, αλλά εν πολλοίς δούλεψε. Δηλαδή, η εταιρεία μέχρι το 2010-2011 είχε πολύ καλή και ανοδική πορεία και πολλά από τα έργα που σήμερα τα χρησιμοποιούμε και τα θεωρούμε δεδομένα έχουν γίνει μέσα από την επίβλεψή της (Taxisnet, εφαρμογές για τα τελωνεία, πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και των τότε νομαρχιών κ.ο.κ.)», εξηγεί.
Μέχρι το 2012, λοιπόν, η εταιρεία είχε ένα πολύ καλό στελεχιακό δυναμικό απασχολώντας γύρω στα 130 στελέχη. Με την κρίση και τα μνημόνια, ωστόσο, που είχε ως συνέπεια η ΚτΠ να ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο, μεγάλο μέρος αυτών υποχρεώθηκε να αναζητήσει καταφύγιο στον ιδιωτικό τομέα. «Το 2019, όταν ανέλαβα την ΚτΠ, ο αριθμός των στελεχών μόλις ξεπερνούσε τους 50. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στους 110. Τα χρόνια μέχρι το 2017-2018 σημειώθηκε μεγάλη πτώση, καθώς δεν γίνονταν και έργα», προσθέτει ο κ. Ασθενίδης.
Τα πιο σημαντικά projects
Από το καλοκαίρι του 2019, ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς δρομολογείται μία σειρά από σημαντικά έργα, για παράδειγμα το Σύζευξις ΙΙ. «Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία και προχωράει το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιών στον δημόσιο τομέα αυτή τη στιγμή. Είναι αξίας 600 εκατ. ευρώ και θα διασυνδέσει περίπου 35.000 φορείς του Δημοσίου πάνω σε ένα ενιαίο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, και ασύρματο και ενσύρματο, με υψηλές ταχύτητες και καινούριες υποδομές που θα πάει ένα βήμα μπροστά τη Δημόσια Διοίκηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, εξίσου σημαντικό είναι και το gov.gr, το οποίο αφορά πολλά μικρά έργα τα οποία δρομολογούνται επικουρώντας το υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να έχει πάνω από 1.000 υπηρεσίες, καταφέρνοντας να ανοίξει τις πύλες του ψηφιακού μετασχηματισμού στο πλατύ κοινό.
Οσον αφορά το σήμερα, ο επικεφαλής της ΚτΠ υπογραμμίζει ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα δώσει μια πολύ μεγάλη ώθηση στα ψηφιακά, γιατί είναι ένας από τους βασικούς του πυλώνες. «Οι ψηφιακές παρεμβάσεις φτάνουν γύρω στα 4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό και προσπαθούμε να διοχετευτεί σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα αλλάξει το τοπίο στη Δημόσια Διοίκηση και στη χώρα. Υπάρχουν έργα που μπορεί να σχετίζονται από την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και γενικότερα του κόσμου, πάνω σε ψηφιακά ζητήματα, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, έως και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, για παράδειγμα στη Δικαιοσύνη», τονίζει.
Προς επίρρωσιν των λεγομένων, σε διαβούλευση είναι οι τηλεδίκες που θα δίνουν τη δυνατότητα στις Αρχές να διεξάγουν δίκες από απομακρυσμένα σημεία. «Η εξέταση μαρτύρων θα μπορεί να γίνεται από απόσταση, γεγονός που αφαιρεί ένα τεράστιο διοικητικό κόστος (κάθε ημέρα απασχολούνται περί τους 800 αστυνομικούς για τις μεταγωγές κρατουμένων στα δικαστήρια), επιταχύνοντας, παράλληλα, την απονομή της Δικαιοσύνης. Υπολογίζουμε ότι ο διαγωνισμός θα έχει ανακοινωθεί στον επόμενο μήνα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι στο κομμάτι της Δικαιοσύνης εκκρεμούν και άλλες παρεμβάσεις, όπως η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων των δικαστηρίων και η επέκταση του συστήματος για τα ψηφιακά πρακτικά και στα ποινικά δικαστήρια, όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό έργο που, όμως, δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη, είναι το σύστημα παρακολούθησης όλων των δημοσιονομικών στοιχείων (Προϋπολογισμού, εκτέλεσης Προϋπολογισμού κ.ο.κ.). Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο μέρος έχει ήδη βγει σε δημόσια διαβούλευση και αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα τρέξουν το αργότερο μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Το… λάθος στο μηχανογραφικό και η εμπειρία με τα εισιτήρια
«Δεν ήταν το όνειρό μου να σπουδάσω ηλεκτρολόγος μηχανικός», παραδέχεται ο κ. Ασθενίδης, περιγράφοντας πώς το λάθος στο μηχανογραφικό άλλαξε την πορεία της ζωής του. «Στόχος μου ήταν να περάσω στο Φυσικό Αθηνών. Τότε, ωστόσο, η Σχολή Μηχανικών Υπολογιστών στην Πάτρα είχε την υψηλότερη βάση και έτσι την έβαλα πρώτη στο μηχανογραφικό, και δεύτερη τη Σχολή Ηλεκτρολόγων στην Αθήνα, που την έμαθα από ένα φυλλάδιο που έπεσε στα χέρια μου. Το Φυσικό βρέθηκε στην πεντάδα. Εγραψα καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα και έτσι πέρασα στη δεύτερη επιλογή μου. Δεν το μετάνιωσα ποτέ βέβαια», εξηγεί.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του έχει εργαστεί σε διάφορους φορείς, όπως ο Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΦΕΠΑΕ/ΕΛΑΝΕΤ) και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», ενώ έχει αναλάβει μία σειρά έργων, με πλέον χαρακτηριστικό αυτό των εισιτηρίων. «Από τα πρώτα έργα που είχαν χρηματοδοτηθεί, στο πλαίσιο του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ήταν το ενιαίο εισιτήριο για την ακτοπλοΐα. Ακολούθησε το πρότζεκτ για τα εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγωνων, ενω μετά το 2010-2012 δουλέψαμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, ένα από τα πρώτα και πιο επιτυχημένα έργα ΣΔΙΤ τεχνολογίας. Τώρα δρομολογούμε το ενιαίο ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται εντός του επόμενου τριμήνου», καταλήγει.
Σταύρος Ασθενίδης: To στοίχημα της αφύπνισης της Κοινωνίας της Πληροφορίας| newmoney